11.01.2024

Tips som gjør varmepumpen bedre i kulda

I vinterhalvåret, og spesielt i perioder med svært kalde temperaturer og mye snø, er det et par ting du bør være oppmerkssom på når du har varmepumpe.

Hold varmepumpens utedel fri for snø

En varmepumpe trenger mye luft for å fungere skikkelig. Luftinntaket sitter på baksiden av utedelen, og det er derfor viktig å passe på at det ikke er snø eller is mellom vegg og varmepumpens utedel.

Det kan ofte være en fordel å ha et lite tak over utedelen eller montere et varmepumpehus. Et varmepumpehus eller lite tak beskytter mot snø, og sikrer god luftgjennomstrømning.

 

Tips til bedre effekt på varmepumpen når det er kaldt

Opplever du dårligere effekt på varmepumpa når det er kaldt?

Det kan ofte skyldes at varmepumpa begynner å bli gammel eller at den er blitt dårlig vedlikeholdt. Derfor anbefaler vi jevnlig service og vedlikehold. Noe kan du gjøre selv, slik som jevnlig støvsuging av filteret på innedelen, mens service for å opprettholde varmepumpens garanti må utføres av sertifisert elektriker.

Her er gode tips som gjør varmepumpen bedre i kulda:

  • Ha høy viftehastighet. Da spres varmen bedre. Viften i innedelen bruker minimalt med strøm, uavhengig av om den står på høy eller lav hastighet.
  • Husk å rengjøre filterne i innedelen.
  • Sjekk at utedelen er fri for snø, slik at varmepumpen kan få tilstrekkelig lufttilførsel og fungere optimalt. Dersom luftinntaket bak på utedelen er tildekket av snø og eller is, sett innedelen på kjøling. Da føres den varme luften innefra ut til utedelen og hjelper med å tine opp is og snø ved luftinntakets utedel.
  • Ikke skru av varmepumpen, men la den gå selv om det er varmt i rommet
  • Varmepumpen bør ikke stå i auto. Bruk symbolet som ser ut som en sol.
  • Har varmepumpen din «peisfunksjon», bruk den. Da går nemlig vifta selv om ønsket temperatur er oppnådd. Peisfunksjonen kan bidra til å forbedre fordelingen varmen som en eventuell vedovn i stua.
Interessert i varmepumpe?

Trenger du flere råd eller ønsker å vite mer om varmepumper, kan du sende oss en uforpliktende henvendelse. Fyll ut kontaktskjema, og vi hjelper deg videre.